boeken onder de loep
stapel boeken Hoevaak heeft u het niet meegemaakt dat u een boek heeft gelezen waarvan u denkt..."Wat een goed boek was dat, ik wilde wel dat veel meer mensen dit boek zouden lezen...het zou zo goed zijn, het zou zo'n verrijking zijn..."
WEL...
Deze pagina is bedoeld voor boekrecensies. Uiteraard begin ik met boeken die ik zelf heb gelezen, maar mocht u zelf een boek hebben gelezen die u bijzonder heeft aangesproken en een ander opmerkzaam op wil maken kunt u mailen naar:
linda.jansen@ziggo.nl
Ik heb niet zozeer een doelgroep op het oog maar het mag duidelijk wezen dat de boeken een duidelijk christelijk karakter moeten hebben.


Eindelijk thuis Gedachten bij Rembrandts 'DE TERUGKEER VAN DE VERLOREN ZOON' door: Henri Nouwen.

De lezer wordt vanaf de eerste pagina door Nouwen meegenomen op reis. In feite is er sprake van een verstrengeling van meerdere 'reizen' op verschillende niveaus en tijdens verschillende perioden van de geschiedenis, namelijk een ontdekkingstocht van Rembrandts' leven en van zijn schilderij 'De terugkeer van de verloren zoon' (17e eeuw), van de parabel (gelijkenis) van de Verloren Zoon (eerste eeuw) en de geestelijke reis van Nouwen op zoek naar de zin van het leven (20e eeuw). Elke keer is het weer verrassend te merken hoe dicht de psychologie en theologie elkaar naderen. Het pastorale aspect van Nouwens' professie wordt op deze manier duidelijk zichtbaar. Bovendien krijgt de lezer een lesje kunstgeschiedenis voorgeschoteld, in die zin dat de personages op Rembrandts' schilderij-in-kwestie vrij uitgebreid wordt besproken.

Nouwen identificeert zichzelf achtereenvolgens met de verschillende personages van het schilderij. Hij beschrijft hoe hij zichzelf herkent in de jongste, verloren zoon en trekt tevens de lijn door naar Jezus als de ware Verloren Zoon van God. Vervolgens identificeert hij zich met de oudste. thuisgebleven zoon, om opnieuw te eindigen bij Jezus als de ware Oudste Zoon van God. Tot slot komt hij uit bij de vader, waarbij verwezen wordt naar God de Vader, die Zijn kinderen uitnodigt om, in de diepste zin van het woord, thuis te komen en deel te hebben aan Zijn vreugde.
Nouwen komt bij het naderen van het einde van zijn geestelijke zoektocht tot een bijzondere conclusie, die voor hemzelf persoonlijk ook als een verrassing komt: om zijn geestelijke reis te voltooien, zal hij niets anders moeten doen dan de vader te worden, in tegenstelling tot het zoonschap te gebruiken om jezelf op een afstand te houden. Nouwen schetst hierbij 3 wegen (de weg van het verdriet, de weg van de vergeving en de weg van de edelmoedigheid) om uiteindelijk een vader te worden die kan zegenen en vergeven.
Trefwoorden voor dit boek zijn: ontroerend, herkenning, kwetsbaar, leerzaam.
Een ontroerende beschrijving van de culturele reis en beschouwing naar aanleiding van het prachtige schilderij van Rembrandt : "De verloren zoon". Vanaf de eerste bladzij wordt je meegnomen op deze boeiende en mooie reis en wil je eigenlijk steeds maar door lezen. Hoewel, ook moet je af en toe het boek even wegleggen en alles laten bezinken.VEILIG AVONTUUR...leven als volgeling van Jezus...,geschreven door: Adrian Plass.
Een leven in veiligheid en tegelijk vol avontuur, liefdevol begeleid door een werkelijk aardige vriend – dat is het heel persoonlijke verhaal van Adrian Plass met Jezus. In humoristische verhalen en trefzekere anekdotes vertelt hij over zijn bekende chaotische leven – ongenadig openhartig, niet zelden voor schut gezet door de nederlagen van het alledaagse leven, maar altijd weer met een blik vol vertrouwen op de God van genade.
Trefwoorden voor dit boek zijn: ontroerend, raak, opvallend, kwetsbaar.
De boodschap komt tot op het bot binnen en ik ontmoet een Heer en Heiland die me kent en van me houdt. Op een treffende manier weet Adrian Plass de lezer te pakken, keuzes voor te houden en hoe te kijken naar sommige bestaande tradities en denkwijzen. Het verhaal begint steeds meer te leven naarmate je verder leest.
Niet doorspekt van de humoristische manier van schrijven die Adrian bijvoorbeeld in zijn eerste boeken liet zien, maar een humor die een geestelijke groei en een relativerend vermogen beogen omdat het zo herkenbaar is.
Turn your eyes upon Jesus
Look full in His wonderful face
And the things of earth will grow strangely dim
In the light of His glory and grace.


ECLIPS...,geschreven door: Adrian Verbree.
Adrian Verbree had enkele jaren geleden een volledige burn-out. In dit boek vertelt Verbree op zijn bijzondere en persoonlijke wijze zijn geschiedenis. Over wat hij voelde en meemaakte, over zijn omgeving thuis, de kerk en het dorp. Met veel gevoel voor timing, humor en zijn origineel en openhartig taalgebruik is dit boek een uniek document humain. Het geeft de lezer uitermate verrassende maar soms ook schokkende doorkijkjes in mensen en situaties.
Burn-out is een gevoel van helemaal leeg of op zijn, door het aanhoudend overschrijden van grenzen. De batterij is leeg en het lukt simpelweg niet meer deze (snel) op te laden. Door langdurig meer te doen dan je aankunt, raakt het evenwicht tussen draagkracht en draaglast verstoord. Er kunnen zich verschijnselen voordoen van vervreemding ten opzichte van anderen en van verminderd vertrouwen in persoonlijk kunnen. Burn-out komt veelal voor bij mensen die de lat zeer hoog leggen voor zichzelf.
Het boek Eclips is herkenbaar voor mensen die geconfronteerd worden met een burn-out of hun partner maakt het de ziekte inzichtelijk.


Dri3...,geschreven door: Ted Dekker.
'De tijd om spelletjes te spelen is over, Kevin. Jij zult de wereld niet langer voor de gek houden. Ik heb erover gedacht je te vermoorden, maar dit is veel beter. Dit... dit zal je vernietigen.' Kevin Parson zit achter het stuur als hij een angstaanjagend telefoontje krijgt. Ene Slater dreigt zijn auto op te blazen, als hij niet binnen drie minuten zijn zonde aan de wereld belijdt. Kevin raakt in paniek. Wie is Slater?
Maakt hij zijn dreigementen ook waar?
Weer een telefoontje, weer een raadsel, weer een deadline, nog een bomaanslag. En zo zal het doorgaan zolang Kevin zijn zonde niet belijdt. Het probleem is echter dat Kevin niet weet op welke zonde Slater doelt. Geholpen door FBI-agente Jennifer Peters en CBI-agente Samantha Sheer probeert Kevin de identiteit van Slater te achterhalen.
Ik kende de schrijver niet en kocht het boek eigenlijk op de gok....De titel zei me niet veel en was op het eerste gezicht toch wel vreemd...maar het was zeker geen miskoop.
Een bijzonder spannend en enerverend boek waarvan het plot goed in elkaar zit en de ontkonping tot op de laatste bladzijden een mysterie blijft. Het is ook een bijzonder boeiend boek dat je gewoon niet weg kunt leggen! Een echte aanrader dus voor de thriller liefhebber. Echt een aanrader!!!!


Deadline...,geschreven door: Randy Alcorn.
Als zijn beste vrienden getroffen worden door een tragedie, moet de gevierde journalist Jake Woods alles op alles zetten om de waarheid over hun verdachte ongeluk boven water te krijgen. Voordat hij het weet wordt hij meegesleept in een gecompliceerd en gevaarlijk moordonderzoek. Onbewust van de dreiging, die boven zijn eigen leven hangt, raakt Jake steeds dieper verwikkeld in de wanhopige zoektocht naar de oplossing van het raadsel van de dood van zijn vrienden en - uiteindelijk - de diepere betekenis van zijn eigen bestaan.
Deadline is een aangrijpend en levensecht boek met een boodschap vol hoop en perspectief voor iedere lezer, die op zoek is naar de zin van het leven.
Persoonlijk heb ik dit boek inmiddels twee keer gelezen. Een spannend boek met diepgang. Of eigenlijk moet ik zeggen: hooggang, want tussen de bedrijven door speelt het verhaal zich ook af in de hemelse gewesten, die een prachtige weergave geeft van hoe het in de hemel is en het er aan toegaat. Uiteraard zijn dit iemands gedachten hierover, niemand heeft ooit werkelijk een blik in de hemel kunnen werpen, maar ik vond het beeld wat gecreeerd werd een zeer aannemelijke... Tevens zit er een duidelijke en realistische boodschap in het verhaal die op z'n minst het overwegen waard is.

De fasinerende vrouw (afb. rechts)& De ongetemde man (afb. links).
Geschreven door: Stasi & John Eldredge.
Twee boeken...waarom? Omdat ze in elkaars verlengde liggen.
Het boek ‘De fascinerende vrouw’ (Captivating) heeft Jonh Eldredge samen met zijn vrouw Stasi geschreven. Ze belichten hierin de rol van het hart vanuit een vrouwelijk oogpunt, zoals dit eerder deed vanuit het mannelijk oogpunt, in het boek ‘Wild at Heart’ of te wel: ‘de Ongetemde Man'.
De fasinerende vrouw: Dit boek belicht drie dingen die elke vrouw diep in haar voelt en verlangt. Deze zijn: ‘schoonheid onthullen’, ‘een onvervangbare plek in een avontuur innemen’ en ‘deel zijn van een romance’. Vanuit deze drie gevoelens onthullen ze stap voor stap het hart van een vrouw zoals God het bedoeld heeft toen Hij, als kroon op Zijn schepping, Eva maakte. Ze staan stil bij wanneer en hoe het hart beschadigd geraakt kan zijn en hoe dit hersteld kan worden. Dit is niet weer een boek over wat de eigenschappen van een ‘goddelijke vrouw’ zijn of over hoe je jouw plek als vrouw in moeten nemen. Daarentegen bevestigt het je in je diepste zijn: het vrouw-zijn.
De ongetemde man: De moderne man is een gekooid dier. Hij lijkt getemd, maar diep in zijn hart sluimert de droom dat hij een held is. Als hij niet kan leven zoals God hem ontworpen heeft, zit hij niet lekker in z¹n vel en grijpt hij naar het surrogaat. Eldredge blijft niet aan de buitenkant steken, maar dringt in zijn boeken door tot de kern: het hart van de man. Ga je in op de stem van God in je hart, of blijf je liever op de bank zitten? Durf je het avontuur en de strijd aan te gaan?
Het zijn een boeken die gaan over het hart en die je moet lezen met je hart!
De meningen die ik op het internet vind over deze boeken zijn uiteenlopend. De één vindt het boek een verademing en voor de ander is het romantisch geleuter. Ik ben de eerste mening toegedaan. Het lezen van 'de fascinerende vrouw' gaf mij een nieuwe kijk op het 'vrouw zijn', zoals God haar bedoeld heeft. In het eerste hoofdstuk van de bijbel lezen we het scheppings verhaal--> licht en donker, hemel en aarde, land en zee, bomen en dieren...Niet alleen klimt de schepping op naar een afgerond geheel maar ook in schoonheid. Dan komt de mens, Adam. Maar daarmee is het plaatje nog niet compleet. Nee, nog een ding ontbreekt...de finishing touch, de kroon op de schepping: de vrouw. Niet omdat zij zoveel beter is dan de man maar omdat zij gemaakt is met een doel en een eigen bestemming.
Het boek 'de ongetemde man' heeft mijn echtgenoot gelezen. Een inspirerend boek. In de huidige maatschappij en media wordt een man vaak afgeschilderd als een macho figuur, spieren zonder diepgang, of als soort compromis met het vrouw-zijn. Beide zijn karikaturen. De man is door God op een bijzondere manier gemaakt met specifieke eigenschappen. Strijdvaardigheid is niet een eigenschap die afgeleerd moet worden, maar is ook niet hetgeen door macho gedrag tot uiting komt. Moed en strijdvaardigheid zijn aan de man gegeven om er wat mee te doen. Gaan voor het goede, vechten tegen het verkeerde. Niet alleen zoals de soldaat die vocht tegen de nazi's maar ook in het persoonlijk leven. Als man heb je de verantwoording om die rol ook in het huwelijk te dragen. Het is mooi te ontdekken dat God dat zo bedoeld heeft, te herkennen dat het zo in jezelf ook "ingeschapen" is.
Ook het samen lezen van de boeken, ieder vanuit zijn of haar eigen zijn, nodigt uit om te praten en daarmee je eigen huwelijksleven te verdiepen.

terug naar homepage
homepage