APRIL


Als een arend die zijn broedsel opwekt, over zijn jongen zweeft, zijn wieken uitspreidt, er een opneemt en draagt op zijn vlerken zo heeft hem de Here alleen geleid...

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

TER OVERDENKING...._____________door O. Vossema__________

Prestaties niet goed? Trainer vervangen


Zo gaat het in de voetballerij. Er dient te worden gepresteerd en wel op het hoogste niveau. De trainer stuurt en motiveert en traint en dat alles moet leiden tot een onverslaanbaar team. Het team hoort alles aan en traint en levert prestaties en loopt zich het vuur uit de sloffen. Maar soms toch gaat het bergafwaarts.

Oh ja, na de wedstrijd zijn de spelers volledig uitgeput en ze doen hun best (meestal), maar toch mist er kennelijk iets. Iedereen (lees: de pers) bemoeit zich er tenslotte mee en uiteindelijk wordt de trainer weggestuurd. Maar is hij de oorzaak dan van de teloorgang? Nou nee, maar dit is vaak het goedkoopst en het snelst te regelen en er zijn tientallen trainers die graag het stokje willen overnemen. Zo gaat het in Gods team niet. Gods team is ook geen elftal, want elf is het getal van de chaos en de onzekerheid. Vraag maar aan de carnavalsvierders onder de grote rivieren: “agge moar leut het” is het motto en de drank doet de rest. Dat kan (met mate!) ook best wel eens aardig zijn, maar het levert op termijn niks op.
Gods team werkt anders. In de eerste plaats is het aankoopbeleid totaal anders, zo je al van een aankoopbeleid kunt spreken. Iedereen wordt gekocht en betaald en is uitverkoren, ook al kan die persoon totaal niet uit de voeten. Gods teamleden kunnen direct worden ingezet. De Trainer heeft ook alle geduld als er iets niet helemaal loopt zoals Hij het in gedachten heeft.
De samenstelling van het team is ook anders. Het kent alleen verdedigers, geen aanvallers en er is geen doelman. Ze krijgen wel beschermingsspullen zoals beschreven in Efeze 6:13-20. Het is een soort wapenrusting, maar zuiver defensief.

“Maar”, zult u zich afvragen, “scoren ze dan wel?” Nou, dat ligt een beetje anders, want dat is hier niet zo belangrijk. Verliezen ze dan steeds? Nou, dat ook weer niet, want het zijn stuk voor stuk overwinnaars, zelfs méér dan overwinnaars. Dat begint al op het moment dat ze uitgekozen worden.
Eigenlijk is het al een gewonnen wedstrijd voordat er gespeeld wordt. Maar dan is het toch niet leuk voor de toeschouwers? Dat hangt er maar vanaf, wat de toeschouwers verwachten. Willen ze het gewone platvloerse voetbal zien waar men elkaar onderuit trapt en brutaal is tegen de scheidsrechter, dan vinden die mensen het waarschijnlijk niks.
Maar degene die goed oplet, zal iets bijzonders opvallen. Gods team speelt niet voor de punten; ze spelen volgens de richtlijnen van de Trainer. Ze doen soms de merkwaardigste dingen, werkelijk niet te volgen en ze hebben er zichtbaar plezier in. Ze spelen met grote voldoening, ook al zien ze er nooit een bal bij de tegenstander ingaan. Ze spelen alleen en uitsluitend met hun oog gericht op de Trainer en voeren uit wat Hij wil. De tegenstander wordt regelmatig volledig op het verkeerde been gezet en begrijpt er niks van. Soms wordt de tegenstander woest en begint te schelden en te foeteren…
Die mensen uit het publiek die het een beetje door krijgen gaan ook meer en meer genieten.
Het gaat kennelijk om het spel (d.w.z. het-samen-functioneren) en niet om de knikkers. En een plezier dat ze hebben en een rust die ze erin vinden, fantastisch.
Herkent u er iets in? Wij geheel anders, wij hebben Christus leren kennen (Efe. 4:20).
Geprezen zij onze Trainer. Heerlijk om onder leiding van Hem in het veld te staan!